Die stad hóeft niet af

Vanaf voorheen het NAi is het al te horen: op het Museumplein wordt getimmerd, geklopt en geboord. Rotterdam mag dan geen Architectuurinstituut meer hebben, het bouwen zit de nultiener in de genen.

Tijdens Festival de Bouw kun je een week lang timmeren, zagen, boren en bouwen wat je wilt. Het bouwen zit de Rotterdammer al van kinds af aan in het bloed, dat is deze zondag goed te merken. Vol concentratie zijn vaders, moeders en hun kinderen huisjes aan het bouwen. Maar ook vriendenclubjes, stoere dames, opa’s en oma’s zijn druk aan het hameren.
De toegang is helemaal gratis, alleen de spijkers kosten iets. Een euro per 2 ons. En dan krijg je ze in een kek frietzakje. Helemaal af, natuurlijk.

Spijkers per ons

Na een tijdje valt mij een vreemd geluid op. Of beter, het ontbreken van een voor mij bekend geluid. Als man met twee gekwalificeerde linkerhanden valt er bij mij om het kwartier toch wel een ingehouden vloek tijdens het klussen. En regelmatig niet ingehouden. Als ik de spijker helemaal mis sla, maar wel mijn duim raak, zitten de buren van schrik rechtop.
Hier zie ik een EHBO’er doodgemoederd zijn post verlaten om even een rondje te lopen. Geen klandizie.

Op het Museumplein zijn vanmiddag alleen maar vrolijke klussers. De stortbuien tussendoor worden vooral gebruikt om te checken of de huisjes goed waterdicht zijn. Zo niet, dan biedt een bezoekje aan het bouwdepot vast uitkomst. Genoeg leuk bedrukte dekzeiltjes.
Wat te denken van jonge stellen die met plezier samen een kast of iets dergelijks in elkaar timmeren. Zonder ruzie over wat waar hoort. “Workshop intuïtief timmeren”, vertrouwt een mevrouw mij toe. En dat is het. Prefab Ikea volgens bouwtekening in elkaar zetten is voer voor conflicten. Het timmerwerk op Festival de Bouw is een en al plezier.

Deelder zei ooit “Die stad komt nooit af”. De Rotterdammer antwoordt: “Die stad hóeft niet af.”

Festival de Bouw is van 22 t/m 30 juli. Elke dag open en de toegang is gratis. Er is ook een programma. Zie de website of Facebook

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Je eigen boxen maken kan ook. Supercool natuurlijk.

Metselles van metselmeester Rick

Soms weet je de volgende stap even niet

Meten = weten

Meten = weten

Zijn we al in de fase wind- en waterdicht?

4 comments on “Die stad hóeft niet af”

 1. Coen Klunne schreef:

  Weer een verrassend verslag van een activiteit die ik absoluut nog nooit van heb gehoord. Een prima aanzet tot nog meer creativiteit in onze stad.

  1. admin schreef:

   Bedankt Coen. Het is idd een prachtig initiatief, een aanrader het festival te bezoeken!

 2. Jurgen Breeman schreef:

  Complimenten voor de (wederom) prachtige, sprekende foto’s en de sfeervolle teksten!

  1. admin schreef:

   Dankje Jurgen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!