Geëmancipeerde vaders met geduldige dochters

Met 4 vaders en hun dochters zitten we aan de grote stamtafel van Natural Hair Lounge, een kapperszaak aan de Zaagmolendrift. ‘Je moet die meiden toch op tijd op school krijgen’, zegt de vader naast me. De andere vaders allemaal knikken vol begrip. Ze zijn hier vanmiddag dan ook niet voor niks. Allemaal komen ze voor de workshop ‘Can daddy do my hair?’. De dochters zijn meegekomen, vanmiddag gaan de papa’s uitgebreid oefenen met het haar van de dames. ‘En ik heb er drie. De jongste dochter is pas 6.’ Het kan altijd erger, zie je de andere vaders denken.

De workshop is bedacht door Chiquita Esaias en Martin Wijngaarden van Natural Hair Lounge. Martin: ‘We krijgen regelmatig vragen van vaders over hoe ze het best met het haar van hun dochters moeten omgaan. Zo kwam het idee om daar eens een workshop voor te geven.’ Martin zelf kent de problemen niet. ‘Ik heb 2 jongens. Een keer met de borstel erdoor en het is klaar.’

Chiquita is de lerares vanmiddag. Ze legt alles heel rustig en in kleine stapjes uit aan de vaders. Als eerste krijgen de heren les in haren wassen. Abigail durft wel wasmodel te zijn, wat meteen een goede tip voor vader Oscar oplevert. ‘Kijk, als je dik haar hebt dan kun je het in tweeën delen’, doceert Chiquita. De wat ongemakkelijke stilte die volgt doorbreekt ze met een knipoog. ‘Ik onderschat jullie niet hoor’, lacht Chiquita. De vaders ontspannen en snappen de hint. Ze zijn eigenlijk heel stoer, dat ze zich willen laten scholen tot vaders die het haar van hun dochters kunnen kappen.

Vader Oscar

Dan mag vader Oscar het haren wassen van dochter Abigail overnemen. ‘Ik heb eigenlijk nooit geduld’, biecht Oscar op. Maar Abigail is wel tevreden. ‘Het voelt heel zacht.’ ‘Oh?! Dus ik doe het goed?’ De eerste punten zijn binnen voor papa Oscar.

Na de wasles volgt de kamles. Chiquita: ‘Herkennen jullie dat, dat jullie kammen maar dat het haar steeds verder in de klit raakt?’ Met een enkele ‘Mmmm, ja’ en ‘Mwhaaaa’ volgen er allemaal onduidelijke antwoorden. De 8-jarige Trinity weet wel beter en is uitgesproken helder als ze uitroept ‘Ik wél!’ Een kamles is dus wel degelijk op zijn plaats.

Trinity wordt gekamd

De vader van Trinity is net als de meeste mannen praktisch ingesteld. ‘Ik ga meer tijd steken in het wassen. Dat levert winst op bij het kammen.’

Niobe is met 11 jaar de oudste van de dametjes. En met de jaren komen de willetjes bij de dochters. ‘Je moet onder beginnen’, instrueert ze haar vader Daniello bij het kammen. ‘Ja baas’, antwoordt Daniello terwijl hij stoïcijns doorkamt. ‘En naar beneden kammen, anders gaat het zó ontploffen.’

Vader Daniello met dochter Niobe

Daniello richt zich tot kapster Chiquita. ‘’s Morgens moet ik er 3 doen, echt productiewerk.’ ‘Waarom doe je het niet ’s avonds? En dan naar bed met een satijnen doekje op het hoofd.’ De beste antwoorden kunnen zo eenvoudig zijn, zie ik Daniello denken.

Daniello komt vandaag om te leren vlechten. Lerares Chiquita gaat naast Daniello staan en doe het vlechten voor bij dochter Niobe. ‘Kijk, hier gebruik je het best een puntkam voor.’ Daniello’s antwoord verraadt dat hij een man met 2 rechterhanden moet zijn. ‘Wat? Een punttang?’ Chiquita schiet in de lach. ‘Een puntkam!’ Een mooi stukje gereedschap vindt Daniello het wel, die puntkam. De hele middag steekt hij de kam tussen de haren van zijn dochter. Staat enorm stoer.

De vader van Trinity komt vandaag om zo veel mogelijk te leren. Hij maakt zijn eigen instructievideo met kapster Chuiquita en dochter Trinity in de hoofdrol. Thuis heeft hij zelfs een kapperskop om op te oefenen.

De vader van Trinity maakt zijn eigen instructiefilm

Als laatste volgt de vlechtles. ‘Als je niet kunt vlechten, dan mag je twisten’, stelt Chuiquita de heren gerust. En twisten wordt het voor alle vaders, geen 3 maar 2 strengen haar om de vlechten ‘te zetten’. De hele middag hopt Chuiquita van de ene vader-dochter combinatie naar de ander. Steeds met complimentjes en handige tips. En ze weet hoe ze de vaders moet aanspreken. Zoals bij scheidingen maken. ‘Het is net als autorijden. Met die kam naar voren, ver vooruit kijken.’

Al die dochterkoppies met grote bossen haar die gevlochten moeten worden vergt het uiterste van de vaders. Maar volhouders zijn het allemaal. Pas na tweeënhalf uur komen de heren met de eerste kleine ongemakken. ‘Oeoe, mijn rug’, begint de eerste. ‘Jaaa, dit is sporten.’ ‘Topsport’, vult de volgende aan. De enige die geen last heeft is de vader van Trinity. Maar hij heeft trainingsuren gemaakt op zijn kapperspop.
Last van de rug of niet, de papa’s zetten stug door. En de meiden ook, ze blijven allemaal keurig stil zitten.

Interesse voor elkaars vlechtwerk

Ik denk terug aan de tijd dat ik het haar van mijn dochters deed. Met vallen en opstaan heb ik leren vlechten en na een aantal jaar kon ik het best snel. Maar ja, Europees haar. Het is eigenlijk geen prestatie. En met het uur groeit mijn bewondering voor deze mannen. En voor hun dochters.

En nu ze willen meer. ‘Kunnen we over een maand weer komen?’, vraag Oscar.

Meer over Natural Hair Lounge: zie hun website of Facebook

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Abigail en Oskar

Xavyella met papa Harvey

Xavyella mag onder de droogkap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!