Horeca krabbelt voorzichtig op

De dames bij BAGELS & BEANS Eudokiaplein

Op 15 maart moest alle horeca sluiten. Een dag later volgde de tweede grote coronamaatregel: de scholen moesten ook dicht.

Vandaag 5 weken geleden dus. Nog niet eens zo heel lang, maar een terrasje pakken of een restaurant bezoeken lijkt iets uit een ander tijdperk.

Hoe staat de horeca er voor op dit moment? De eerste dreun is geïncasseerd en de Rotterdamse ondernemers zoeken naar oplossingen. De horeca zet de deur op een kiertje. De bar en de toog worden voorlopig provisorisch vervangen door cafétafeltjes die de entree van hun zaak vervangen. Of een stel opgestapelde kratten met een plank erover. En hoe zag cash geld er ook al weer uit?

Snackbar Rodi is Snackloket Rodi geworden

Pinnen is het devies. Dat is veilig. Maar voor barista Tom was zelfs chippen niet veilig genoeg. ‘Drie weken terug was hier een klant die liep te hoesten. Toen zei ik voor de grap “Pin jij maar door het raam”. “Dat is goed”, antwoordde hij en we hebben het geprobeerd. En verdraaid, het werkte!’

Tom van Tom Coffee, Paper + Goods aan de Zaagmolekade

Tom belde meteen zijn vriendin. “Zij is grafisch ontwerper en ik vroeg of ze een poster of zo kon maken…” Lachend: …En dat is nu het veiligste betaalloket van Rotterdam-Noord geworden.”

Patrick Vingerhoets van Café Jacob Cats op de hoek van de Jacob Catsstraat besteedt deze zondag zijn tijd nuttig. Het houten terrasmeubilair krijgt een frisse verfbeurt. ‘Stofzuigen heb ik al zo vaak gedaan binnen, als ik nu nog één keer die stofzuiger aanzet zit ik in de kruipruimte, zo schoon is het!’ Ondanks de coronamalaise kan Patrick nog lachen. ‘Het kan altijd erger’, en om dat te staven vertelt Patrick het verhaal van een collega uit Den Helder. ‘Die was nét klaar met verbouwen en sinds december gesloten, toen kwam de corona.’

Patrick als schilder

Af te halen daghappen maakt Patrick wel, maar ‘Hopelijk kunnen we snel weer een biertje tappen’, besluit hij.

‘Dan ben ik je eerste klant, Patrick’. Een koninkrijk voor een glas koud tapbier op een zonnig terras.

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Anderhalvermeterbewaker bij de Praxis. Tijdens het fotograferen probeert een vrouw ongezien naar binnen te glippen. Maar bij deze bewaker zonder succes. ‘Multitasken meneer’, legt hij me met een knipoog uit.
COPPI koffie & fietsen aan de Bergweg. Kruizen op de vloer geven aan waar je op je beurt moet wachten.
Ijssalon Koen op het Zwaanshals. Ijs is gewild en wachten tegenwoordig niet meer zo erg.
Happy Italy op het Eudokiaplein
Of het door corona kwam dat deze vissers bij de Bergsingel hun hengel hadden uitgegooid, was me niet helemaal duidelijk. Maar ze waren hier voor het eerst. En stomverbaasd: ‘Een brasem van 50 cm. meneer!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!