Koppelaarster van de Afrikaanderwijk

Jordi Abel

‘Momentje hoor, even stemmen.’ Singer-songwriter Jordi Abel draait zich discreet met zijn rug naar het publiek in Galerie Niffo. De klanken van Jordi’s prachtige elektrische gitaar worden steeds warmer. En dan zet hij in.

Niffo Galerie / Recycle Studio is een galerie op Zuid, op de rand van de Afrikaanderwijk. De galerie is een initiatief van Zoë Cochia. Naast kunst is er veel aandacht voor educatie. Zoë: ‘Niffo is straattaal voor neef. Je ontmoet hier bekenden in een familiaire omgeving.’ Ik vraag mijn streetwise dochters of ze de weten wat Niffo betekent. ‘ja, neef’, is het antwoord in koor en een beetje verbaasd dat ik dat geeneens weet.

Zoë Cochia

En zo staat Jordi Abel nu heerlijke blues te spelen tijdens de expositie Borderline Buddhies van 3 kunstenaars. Henrietta Müller en Slik (Szabolcs Nagy) uit Transsylvanië Roemenië en Anne Caesar van Wieren, gewoon uit Nederland.

Dat het werk van Henrietta Müller hier hangt is om een nare reden heel bijzonder, vertelt Zoë me in de pauze. ‘Haar appartement is helemaal platgebrand. Toevallig was het werk hier vanwege de expositie. Het was nota ben vrijdag de 13e!’

Bo, een vriendin van Zoë, die naast ons staat, schrikt. Bo komt, zo vertelt ze me in een kort geschiedenislesje, van de Balkan. En dat is wat anders dan Oost-Europa, legt ze me uit. Bo kent kunstenaar Henriette wel. ‘Was die brand in Transsylvanië?’ ‘Nee, gewoon in Charlois’, antwoordt Zoë.

Dochter Ivana en moeder Bo

Zoë Cochia verbindt in Galerie Niffo mensen uit alle windstreken met elkaar. Dat is haar grote doel. Die windstreken brengt ze terug naar wijkniveau. Een beetje bozig: ‘Alle aandacht gaat uit naar Katendrecht. Het is hier Afrikaanderwijk. Als ik de Havenloods een stukje stuur over onze galerie hoor ik nooit iets van ze.’ Cochia maakt een armgebaar in de lucht dat Latijnse trots verraad. ‘Nou, dan toch geen pr, ik stuur niks meer.’ Katendrecht is dus uptown.

Zo leer ik meer over veraf en dichtbij. Sunny is kunstenaar/fotograaf uit Zuid-Afrika en praat mij bij over het creatieve klimaatverschil tussen Johannesburg en Kaapstad. ‘Kaapstad is een beetje als Rotterdam.’ Vanaf 3 december exposeert Sunny in elk geval in Rotterdam, hier in Galerie Niffo.

Sunny

Jordi Abel speelt zijn tweede sessie en start met een nummer voor zijn nieuwe liefde, Petra. Hij speelt You’ve been so good to me. Op de 2e rij geniet Petra met ingehouden emotie.

Een trotse Petra

Na afloop van Jordi’s optreden doet Zoë met zichtbaar plezier het verhaal uit de doeken van de eerste ontmoeting tussen Petra en Jordi. Petra werkt als vrijwilligster in de galerie en Jordi werkte voor de Cultuurkoerier. Regelmatig kwam Jordi posters ophangen en verbinder als Zoë is, knoopte ze een praatje aan met de posterplakker. Jordi bleef eens wat langer hangen en ontmoette zo Petra.

Jordi en Petra

‘Jahaaa, Jordi, roept Zoë lachend richting Jordi, die even verderop staat, ‘ik krijg nog € 5,- van je. Voor het koppelen.’ Jordi doet alsof hij het niet hoort.

‘Dus jij bent gewoon een oude koppelaarster?’, vraag ik Zoë. Daar kan ze vreselijk om lachen. Maar ze is het wél. Zoë, koppelaarster van alle windstreken in de Afrikaanderwijk.

Meer informatie over Galerie Niffo op de website en Facebook

Ook Jordi Abel heeft een website en Facebook

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Gered werk van Henrietta Müller

Dochter Ivana en moeder Bo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!