Kleine Bep

Rotterdam eert haar sporticonen. Neem nou onze boksheld Bep van Klaveren. Zijn grootste prestatie is het Olympisch kampioenschap van 1928. Een kleine 90 jaar later kun je als bokser onder 19 jaar de Junior Bep van Klaveren Memorial winnen. Een Van Klaveren medaille, dat is toch superstoer.

Onderweg naar de Maassilo, waar zondag de Junior en maandag de Senior Van Klaveren Memorial wedstrijden plaatsvinden, kom ik klemvast te zitten op de Erasmusbrug. Er is nog meer sport in Rotterdam: De World Triathlon Grand Final. Weer zo’n mond vol en nog op z’n Engels ook. En is het internationaal, dan gaat het parcours over De Zwaan, dat is nu eenmaal zo.

Ik sta naast een stel Noren, met kleine vlaggetjes. Het valt me op dat er heel veel vlaggen zijn. In alle soorten en maten. De Noren ontwaren een landgenoot en beginnen hartstochtelijk te schreeuwen. Oei, dat maakt indruk. Gelukkig gaan ze met budgetvlucht vanavond weer richting huis. Je zult toch hebben geleefd in de tijd van de Vikingen…

De enige Nederlandse vlag die ik gezien heb op de Erasmusbrug. Papa had het goed gedaan.

Op de Erasmusbrug geldt: wil je hem over, dan moet je lopen. Fietsen moeten aan de hand. Behalve natuurlijk als je met de auto bent, Rotterdam geeft ruim baan aan autoverkeer. Een helft van de brug is parcours voor de triathlon, dus alle voetgangers, fietsers, joggers, kerkgangers, knooppuntfietsers, dagjesuitmensen persen zich vandaag over een fiets- en wandelstrook. Ik schat dat sommigen het stiekem best fijn vinden dat ze de hele brug over moeten lopen. Het staat altijd zo tuttig, als je 20 meter onder de top moet afstappen. Heb je vandaag geen last van.

Zelf word ik ingehaald door een oudere dame met elektrische fiets. Die dus net als ik lopend is. Hoe dat nou werkt?

De Junior Bep van Klaveren Memorial wordt gehouden in de Maassilo. Het publiek noemt deze wedstrijd ‘De Kleine Bep’. Denk niet dat dat zonder eerbied is. Integendeel, het wordt juist met liefde uitgesproken. ‘Dit is nog het echte boksen’, volgens de voorzitter Ed van Leeuwen van Rotterdamse Sporticonen, organisator van de Memorial. Een dag later is de wedstrijd voor de senioren, de Bep van Klaveren Memorial.

Albeda Dans opent de Kleine Bep

Ook bij de Kleine Bep is er vlagvertoon, het is een heuse interland tussen Nederland en Ierland. Boksen is van oudsher een sport voor gentlemans. Met respect voor de tegenstander. Tijdens de wedstrijd probeer je elkaar te vloeren, wat aanmoedigingen oplevert als ‘Komaan, het is geen modeshow. Lever, léver!’, ‘In combinaties denken, juiuiuist, boem, boem , boem!’ en ‘Pak zijn lichaam, Heeft ie last van!’ Na de wedstrijd geef je elkaar een welgemeende knuffel.

Er doen opvallend veel meiden aan boksen. De haren gevlochten alsof ze turnsters zijn, maar dat kun je ze beter niet vertellen natuurlijk.

Het is hier eigenlijk gewoonweg gezellig. De muziek van de volksliederen hapert lekker kneuterig. Het Engels met Crooswijkse tongval klinkt aandoenlijk: ‘Rrrjjjound One’. De scheidsrechters zijn vaderlijk. En als ik bij omstanders wat informatie wil, helpen ze me gezamenlijk: ‘Dat is Chelsey Heijnen. Met e-i-j. Europees kampioen tot 19 jaar.’ Buurman vult aan: ’64 kilo.’

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Chelsey Heijnen (blauwe hoek)

Vaderlijke scheids met geduld

Chelsey Heijnen geconcentreerd voor de start van de wedstrijd

Boksers die aan het opwarmen zijn, vind ik de mooiste. Sierlijk, ritmisch maken ze hun stoten. Gracieus oefenen ze het ontwijken. Om stijlvol vanuit de draai een uppercut te lanceren.

Zoals het een gentlemans- (en ladies-)sport betaamt, zijn de tegenstanders na de wedstrijd weer uiterst vriendelijk tegen elkaar. De Nederlandse en Ierse delegatie gaan samen ‘een happie eten met elkaar’. ‘Ik mag ook mee’, vertelt voorzitter Van Leeuwen me. ‘Gaat het laat worden?’, vraag ik. ‘Neeeee, het zijn allemaal kinderen, dus op tijd naar bed hè. En trouwens, morgen moeten we weer vroeg starten. Dan is de Grote Bep!’

 

Zelfs de Friese vlag is Rotterdam binnen gedragen vandaag

Links Flavio Andrade, bokstrainer van RBV Crooswijk. Rechts Peter van Klaveren. Inderdaad, familie van.

De Ieren coachen ongeveer hetzelfde als de Nederlanders. ‘Keep focused girl’

4 comments on “Kleine Bep”

  1. Aat Snaterse schreef:

    Schitterende foto’s. Je zou er geluid bij wensen. Bij een bokswedstrijd lijkt mij dat geweldig.

  2. Suzy schreef:

    Bedankt voor dit mooie sfeerbeeld, zowel in foto’s als in woorden. En inderdaad, zoals Aat al schreef, schitterende foto’s, waarvan enkele echt ware pareltjes zijn.

  3. fatima schreef:

    zeker weten heb hele leuke mooie partijen gezien op dit prachtige jeugd bep en de dames waren goed vertegenwoordigd dat geeft hoop voor de toekomst 2 dames vielen me erg op vanwege hun vechtlust en karakter erin dekkers en amy holzken volgens mij zusje van alicia holzken naar mijn inziens worden dit hele grote inshallah gr fatima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!