Turnen, Hollandse doe-maar-gewoon sport mét glitters

Ahoy stond het hele weekend in het teken van het Nederlands kampioenschap turnen. Fantastic Gymnastics heet dat en het wordt elk jaar in Rotterdam gehouden. Nu weet ik wel iets van turnen. Beide dochters waren lid van Kracht & Vlugheid, afdeling Delfshaven. Prachtige naam voor een turnvereniging.
Ik herinner me nog dat ik voor het eerst meeging naar een wedstrijd. Andere vaders hoorde ik altijd over het voetballen van hun zoontjes. Met een grote auto vol klein grut naar een uitwedstrijd in buitengebied Berkel ofzo. Na een uurtje ballen volgde een rondje limonade en je had de hele zaterdagmiddag verder voor jezelf.

Zoiets verwachtte ik ook bij ‘mijn’ eerste turnwedstrijd. Ik liep keurig achter mijn kroost de grote gymzaal binnen, waar een hele tribune gebouwd was. Ik kijk naar rechts en zie een andere vader breeduit zitten over zeker drie stoeltjes. Met werkelijk alle bijlagen van de zaterdagkrant die je kunt bedenken. Op elk stoeltje om hem heen lag wel een opengevouwen deel. In een split second wist ik, voetbalvader is iets anders dan turnvader en dit wordt een latertje.

Turnen is een jurysport

Turnen bestaat uit korte explosies en lange wachttijden. Tussen de explosies moet je opmarcheren en afmarcheren, zoals dat heet. Voor het publiek niet altijd even leuk. In Ahoy hebben ze daar een even simpel als briljant antwoord op gevonden. Alle facetten van de sport komen in dit ene weekend aan bod. In het Sportpaleis en hal 1 t/m 6 is het een constant op- en afmarcheren van al die onderdelen van de turnsport.

Direct bij de entree is misschien wel de allerleukste hal, het Beweegplein. Een soort super apenkooien voor iedereen die zin heeft zelf in beweging te komen. En dat op prachtige turntoestellen met hele fijne valmatten. Onbezorgd talentloos bewegen en toppertjes in spee spelen hier door elkaar.

Apenkooien op het Beweegplein

Een hal verder is gereserveerd voor ritmische gymnastiek. Gym met bal, hoepel of lint. Zo’n bal is dan zilverkleurig, de hoepels hebben glitters. Daar houdt de ritmisch gymnast van: glitters en glimmers.

Tegenover ritmisch is hal 5, een weekend lang acrobatische gymnastiek. Pure teamsport waar soms hele menselijke bouwwerken ontstaan. Groot en sterk onder, klein en licht boven. En weer die glitters.

Aan het eind van de gang is de donkerste hal, gereserveerd voor NK dansfinales. Mag ook meedoen dit weekend van het turn NK. Ik bekijk de lijst met finalisten en zie geen enkele groep uit Rotterdam. Terwijl wij toch een MBO én een HBO dans binnen de stadsgrenzen hebben.
De omroeper laat ons weten wie er wel in de finales Streetdance staan. “On to the next one… on stage.. Middenbeemster! Whoewoeh!”
Nu was Middenbeemster goed vertegenwoordigd, met onder andere Streetrockerz, REMIX en Dynamic. In Drachten moet de bevolking wel helemaal dansgek zijn, gezien de grote delegatie met onder andere Mini Stars, Dance Girls, Dream Girls, Majestic Girls, BCD Showtime, Lacrimosa, Demoteam BCD en Rewind. En dat was alleen nog maar de zondag.

Onderweg naar het Sportpaleis, de grote showhal waar alle kanonnen dit weekend om de hoofdprijzen strijden, loop ik nog even langs de trainingshal voor de toppers. Rolkoffers en sporttassen liggen er in een hoek gesmeten. Een serene rust hangt hier, af en toe onderbroken door het geluid van neerploffende voeten op een dikke mat. Dan passeert toevallig Yuri van Gelder. Ik vraag of ik een portretje mag schieten en dat vindt hij allemaal best. Vervolgens complimenteert hij me met mijn kledingkeuze. De Lord of the Rings vindt mijn shirt mooi! Top van de wereld en zo benaderbaar. Dat is turnen, ontzettend Hollands doe maar gewoon. Maar wel met glitters.

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Buiten op de stoep van Ahoy je make-up doen. En dan straks misschien wel gewoon Nederlands kampioen.

Epke Zonderland verwijdert met een vies gezicht de kalkresten van zijn voorganger.

Opperste concentratie op het Beweegplein

Klaar staan voor het opmarcheren

Bij ritmische gymnastiek wordt enorm meegeleefd tijdens de oefening van clubgenootjes.

Wachten op je trampobeurt bij het Beweegplein

Het Beweegplein

Fantastic Gymnastic is elk jaar weer in Ahoy. Meer informatie over turnen bij jou in de buurt, of inschrijven voor hun nieuwsbrief vind je op de site van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!