Win-win situatie van de iets gevorderde leeftijd

‘Ga maar gauw weer lekker zitten hoor.’ Het paar hoort het nieuwe muziekstuk dat wordt ingezet door Bill Baker’s Big Band en heeft aan een knikje met het hoofd genoeg om elkaar te begrijpen. Snel rechtsomkeer, terug richting dansvloer, hier in de foyer van Het Nieuwe Luxor. De lege stoel waarin ik plaatsnam is dus bezet.

Ze moeten er zelf ook om lachen. ‘Maar misschien wilt u ons op de foto zetten? Met de band op de achtergrond?’

Deze zondag is de Luxor Sunday Afternoon Dance en de toegang is gratis. Mogelijk gemaakt door een drietal bedrijven uit de zorgsector. Dat is sympathiek en je voelt de boodschap: blijf bewegen op latere leeftijd.

De oudere Rotterdammer is hier de doelgroep. Stijldansen op Bigband muziek behoort zelden tot de vaardigheden van vijftig-minners. Laat staan de jongeren. ‘Dat zijn niet mijn skills, man’, zou mijn 18-jarige dochter me kunnen vertellen.

Als beginnend 50-plusser haal ik de gemiddelde leeftijd aardig naar beneden vanmiddag. Ik ga op een lege stoel naast drie dames zitten en vraag naar hun ervaringen op de Big Band middagen in het Nieuwe Luxor. De vriendinnen vinden het fantastisch. ‘Waar vind je dit nog meneer. Alleen op cruiseschepen.’ ‘Op de SS Rotterdam is het ook. Op 5 november.’, vult de buurvrouw aan. Er volgt een gezellige kletspraat met de dames en heb ik het nou mis of krijg ik een beetje sjans hier?

De muziek stopt en de stoel waar ik nu op zit blijkt ook bezet. Klaar met dansen wil een prachtig gekleed echtpaar even rusten. Mevrouw in avondtoilet deze middag en meneer in getailleerd colbert. De kleuren zwart en wit passend op elkaar afgestemd. Ze blijken geoefende stijldansers. Rotterdamse chique in optima forma. Ze willen me niet wegjagen. ‘Ga hier maar op het randje van de tafel zitten.’

Dat ik iets uit de toon val blijkt ook als ik een drankje bestel bij de bar. ‘Hoort u bij de band?’, vraagt de barman. Ik vat het maar op als een compliment.

Ik hop van stoel naar stoel tot aan de pauze. Dan moet iedereen stoppen met dansen en vullen echt alle stoelen zich. Geen plekje is er meer vrij.

Na de onderbreking zet Bill Baker’s Big Band In the Mood, van Glenn Miller in. Nou, in the mood zíjn de bezoekers. Een ware run richting dansvloer volgt. De oudste zijn het snelst en nemen de plaatsen in het midden in. Alle stoelen zijn weer leeg.

Na de pauze staat de vloer snel vol. Wat weer nieuwe dansvloeren oplevert.

Een mevrouw die ik eerder ontmoet heb legt mij het mooie van deze middagen uit. ‘Je voelt je zo heerlijk jong als zestiger. Eindelijk eens niet de oudste.’ Ze informeert waarom ik niet dans. Daar kom ik niet helemaal goed uit, mompel iets over dat ik al een stoelendans achter de rug heb, maar ik word gered door haar man. ‘Kom je nou nog? Ik stond al op de vloer hoor.’

Langzaamaan begint me een tweedeling op te vallen. De mensen boven de 70 en de mensen jonger dan 70. De 70-plussers hebben stuk voor stuk hun mooie pak aan en ze zijn goed geschoold in stijldansen. Het soort mensen waarvan je hoopt dat jij ook zo mooi en fit zult ouderen. Dan zijn er de 70-minners. Die lopen allemaal enorm vrolijk rond, want ze voelen zich vanmiddag zo heerlijk jong. In het bedrijfsleven hebben ze hier een vreselijk woord voor bedacht: een win-win situatie.

Stipt om 5 uur maakt Bill Baker er een eind aan. ‘Tot ziens, the party is over.’ Engels met Rotterdamse tongval, dat klinkt altijd zo gezellig.
Het chique paar van eerder vanmiddag gaat ook op huis aan. ‘En, gaan jullie nog uit eten vanavond? Je ziet er zo mooi uit nu.’, informeer ik. ‘Als ik manlief kan overhalen dansen we vanavond nog in Amstelveen.’ ‘Nou… we hebben gister ook nog gedanst hè,’ antwoordt manlief zelf. ‘Maar ja, een weekend niet gedanst is een weekend niet geleefd. Anderen gaan sporten.’ Hij kijkt met een grote grijns zijn vrouw aan en wijst naar mij. ‘Of zijn zo stom om te gaan werken.’

Een vriendelijk porretje, daar houdt de Rotterdammer wel van. En het is mooi geweest, het stel gaat op huis aan, de lastig luie trap van de Rijnfoyer af.

‘Pas je op bij het afstapje?’, waarschuwt manlief zijn vrouw. Die oplettendheid… dat wordt vast dansen in Amstelveen vanavond.

Luxor Sunday Afternoon Dance wordt nog 4 keer georganiseerd, als eerste 12 november. Het is gratis, maar een kaartje reserveren is verplicht. Meer informatie op https://www.luxortheater.nl/

Deze gratis dansmiddagen worden mogelijk gemaakt in samenwerking met Cure+ | Fysiotherapie Rotterdam, Praktijk Mozaiek en Laurens.

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Ad (rechts) draagt zijn Happy Socks. ‘En dan is Ad vandaag nog heel ingetogen’, volgens zijn vrienden.

9 comments on “Win-win situatie van de iets gevorderde leeftijd”

 1. kruithoff schreef:

  leuke foto s van n gezellige middag tot de volgende keer groet jan

  1. admin schreef:

   Dat was het zeker, Jan!

 2. Annemieke schreef:

  Wat kun je eigenlijk beter doen als het buiten zo guur en druilerig is.

 3. Lex en Marion Drieduite schreef:

  Mooi stuk, mooie foto’s. We hebben ons 1 70-minner en 1 70-plusser inmiddels aangemeld voor danslessen, zodat we ons een volgende keer stijlvol over de dansvloer kunnen begeven.

  Succes verder, Lex en Marion

  1. admin schreef:

   Hardstikke goed! In november kunnen jullie je vorderingen meteen showen 🙂

   1. Lex en Marion Drieduite schreef:

    November wordt het niet; de kaarten voor 11 februari zijn wel binnen!

    1. admin schreef:

     Paar extra maandjes training 😉

    2. j.h.koks schreef:

     bill baker big band is al 7 jaar mijn top band
     ik heb dus al vast de kaarten tot zondag
     3-6-2018 in huis

 4. Aat Snaterse schreef:

  Een stijlvol evenement. Wat een mazzel om ouder te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!