Breedtesport

Het Schouwburgplein was vandaag helemaal afgevuld met sport. 010Moves heet dat en het is de uitmarkt voor de sportevenementen die op stapel staan in Rotterdam. Daarnaast kun je kennis maken met allerlei sporten. Freerunning, rolstoelbasketbal, voetballen, atletiek, dans, tennis, het houdt niet op. “Topsport ontmoet breedtesport”, aldus de communicatiemensen van Gemeente Rotterdam.

Tsja, breedtesport. Om dat nou écht te ervaren fiets ik door naar Hillegersberg. Daar is vandaag de finaledag van het open toernooi van RLTC Lommerrijk. Die afkorting RLTC staat voor Rotterdam Lawn Tennis Club. Klinkt niet bepaald als breedtesport voor een buitenstaander, zeker niet als het ook nog zo idyllisch gelegen is. Vier gravelbaantjes op een schiereilandje in de Bergse Achterplas. Lommerrijk gelegen is een understatement.

Nu ben ik hier niet zomaar. Het had maar weinig gescheeld of ik moest vandaag zelf spelen. Op de zondag, de finaledag. Automatisch loop ik direct door naar de wedstrijdleiding om me te melden, dat hoort zo. Maar dat hoeft dus niet meer. Ondanks de vele trainingsuren ben ik er niet in geslaagd de laatste dag van het toernooi te halen… Mijn eigen toernooi, ik ben hier zelf lid. Hier had ik graag een finale gehaald.

Het is ook zo pijnlijk duidelijk wanneer je niet in een finale staat. Op de slotdag van een tennistoernooi lopen de finalisten in tenniskleding. De rest niet. En die rest zijn de krabbelaars, net niet gehaald, niet goed genoeg, een beetje sneu. Een enkel clublid vraagt me: “Hoe laat speel jij?” Om na een snelle blik op mijn schoenen (inderdaad, geen tennisschoenen vandaag) zelf het antwoord te geven. “Ooooh, je zit er niet meer in.”

Tennis is vandaag de dag wel degelijk een breedtesport. Ook hier bij Lommerrijk in Hillegersberg. Ondanks dat het een soort van verboden is ‘kantine’ te zeggen (dat is voor voetbal, het is ‘clubhuis’). En ondanks dat sommigen per sloep arriveren in plaats van met de fiets. En ondanks dat de oesters eerder op zijn dan de bitterballen.
Tennis is allang niet meer de sport van witte kleding en stilte tijdens de rally’s (“Jij Desirée! Jij staat er beter voor!”). Zuurstokroze, alles wat fluoriserend is en zwart zijn de tegenwoordig de modekleuren. Zelfs hipsters doen aan tennis. En als de partijen achter de rug zijn, wordt de meeste ellende weer snel vergeten. ‘Vazen’ bier en witte wijn helen hier de laatste wonden.

Tennis is op en top breedtesport. Het wachten is nu nog op een onvervalste Hollandse topper.

De hele zomer worden er tennistoernooien georganiseerd. Bekijk toernooi.nl voor de data.

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Clubhond Rivon jaagt de godganse dag op tennisballen.

Rolstoelbasketbal uitproberen op het Schouwburgplein

Freerunning

3 comments on “Breedtesport”

  1. Martin an Werkum schreef:

    Super leuke blog, mooie foto’s!

  2. admin schreef:

    Dankje, Martin 🙂

  3. mirjam schreef:

    weer erg leuk met de foto’sleuk volgend jaar hopelijk weer present in de Breedtesport😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!