Fossielenexpeditie op Maasvlakte 2

Deze scherpe zoekster heeft een hertenkies gevonden

‘Je moet chagrijnig zoeken. Dan vind je het meest,’ legt Walter Langendoen uit. Hij doet de 36 would-be-oervondstzoekers voor hoe je dat doet. “Nooit vóór je kijken, maar altijd gebogen lopen en met het hoofd naar beneden zoeken. En we gaan niet graven ofzo, fossielen zoeken we visueel.’

In de filmzaal van Futureland op Maasvlakte 2 krijgen we eerst een korte inleiding van zoekexpert Langendoen. Maasvlakte 2 is nieuw land. Dat nieuwe land is gecreëerd met opgespoten oud zand uit de Noordzee. Dat zand is nog uit de tijd dat je naar Engeland kon lópen, tienduizend jaar geleden en ouder. En zo zijn de fossielen massaal komen bovendrijven.

Onderweg per bus naar het strand, Walter zit helemaal voorin

Aangekomen op het strand verspreidt de groep zich in kleine plukjes. Iedereen zoekt keurig chagrijnig, zoals we zojuist geleerd hebben. Het bewijs dat Langendoen expert is in het fossielen zoeken levert hij binnen vijf minuten. ‘Kijk,’ zegt hij met zachte, vriendelijke stem, terwijl hij iets zwarts omhoog houdt, ‘een kies van een reuzenhert.’ ‘Wow’, denk ik bij mezelf en herken duidelijk de wortel van de kies. Mijn fantasie gaat direct met me aan de haal. Hier zat dus een heel reuzenhert omheen. En dat liep hier ergens in buitengaats Rotterdam, ruim 10.000 jaar geleden.

Nu zie ik ook iets zwarts, ondefinieerbaar broebelig van vorm. Ik pak het op, was het schoon met Noordzeewater en toon het Walter. ‘Hoogovenafval’, is het snelle oordeel. Mijn volgende vondsten worden vastgesteld op vuursteen, nog eens vuursteen, steen (‘wel een mooi steentje’) en limoniet, een ijzerhoudende klei.

Een erg goede zoeker ben ik nog niet en stiekem bestudeer Walter Langendoen een beetje om te zien hoe je beter kunt worden in het zoeken. Walter loopt inderdaad nuttig krom en met een vaste traagheid in zijn passen. Handen op de rug. Bovenop zijn hoofd zit, ondanks westenwindje 5, zijn leesbril stevig vastgeklemd. Als Langendoen halt houdt is dit de fase van de 1e zeef. Iets langer visueel contact met de grond. Komt de vondst door deze fase dan volgt zeeffase 2: het oppakken met de linkerhand. Met de rechterhand wordt in diezelfde beweging de leesbril van hoofd naar neus verplaatst.

Nu kan het twee kanten op. 1: het is geen vondst of niet interessant genoeg. Dan is het onverbiddelijk met een kort boogje retour richting zand. Of 2: de vondst is moeite waard en dan komt het plastik tasje tevoorschijn. En verfomfaaid tasje van niets. Hoeveel fossielen van hoeveel beesten van tienduizenden jaren oud zouden dit tasje van binnen hebben gezien?

Walter Langendoen

Na 5 minuten heeft Walter al een kies van een reuzenhert gevonden

Het zoeken wil bij mij nog steeds niet zo vlotten. Mijn leesbril valt pardoes van mijn hoofd af in het water. Anderen zijn er beter in of hebben meer geluk. Zo hoor ik al van de eerste gevonden tanden, kiezen en botten om mij heen.

Na een kleine 2 uur zoeken stappen we met zijn allen weer in de bus die ons terugbrengt naar Futureland, om daar de gevonden items door Walter te laten nakijken. Ieder leegt zijn eigen plastik tasje op een wit dienblad. De fossielenexpert scheidt in een oogopslag de fossielen van de stenen, limonieten en hoogovenslakken. De echte vondsten gaan nu naar fase 3: het vergrootglas. Het nog preciezer uitzoeken van welk beest het fossiel afkomt. Geduldig en vriendelijk volgt dan de uitleg over de vondst.

Zeeffase 4: het vergrootglas

Een enkeling van ons heeft vandaag het geluk zeeffase 4 te bereiken. Walter neemt een foto van hun vondsten. Dan moet je toch een zoektalentje zijn, met je fossiel op Walters mobiel.

Walter kan als de beste chagrijnig zoeken. Ondertussen blijft hij daarbij de hele dag vrolijk. Lekker buiten op zoek. Wij hebben niet zo veel bijzonders gevonden vandaag, maar krijgen wel een 100.000 jaar oud bot (Walter: ‘Want zwaar versteend, voel je?’) én een runderkies mee naar huis. Mooi aandenken aan een enorm leuke middag.

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

De wortel van een paardenkies. De kies zelf is grotendeels afgesleten.

Een behoorlijk groot stuk bot.

Nog een vondst van Walter, een voortand. ‘Waarvan durf ik niet te zeggen’.

In juli en augustus volgen nog meer Fossielenexpedities op woensdagen, zaterdagen en zondagen: Voor data en reserveren: kijk HIER.

Foto’s van je vondsten kun je uploaden en laten beoordelen op OERVONDSTCHECKER

Bekijk Walter Langendoen op Facebook: MAASVLAKTE STRANDVONDSTEN

6 comments on “Fossielenexpeditie op Maasvlakte 2”

  1. Fons Maas schreef:

    Prachtige blog. Ik heb deze met veel plezier gelezen en het hoognodige opgestoken. Ik ga zeker op fossielenexpeditie.

    1. admin schreef:

      Dankjewel Fons. En het is zeker een aanrader, fossielen zoeken.

  2. Willemien Troelstra schreef:

    Het enthousiasme van Fons Langendoen is aanstekelijk, maar jij weet dat zo op te schrijven dat dat ook helemaal overkomt. Leuk verhaal.

    1. admin schreef:

      Dankje Willemien 🙂

  3. Willemien Troelstra schreef:

    En mooie foto’s

  4. levende geschiedenis schreef:

    Ik denk dat uw artikel is zeer goed. Ik heb veel geleerd van de dingen. Heel hartelijk bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!