Het is goed tafelen op Zuid

Met 46 man, volgens de telling van mijn overbuurman, nemen we plaats aan een enorm lange en mooi gedekte tafel, midden op het Deliplein. De wijnglazen staan al klaar. Volgens mijn telefoon is het net 1 uur geweest, maar doordat de zomertijd is ingegaan vannacht, voelt het nog aan als ochtend. Spreekstalmeester Jorrit kijkt op zijn horloge. ‘Nou mensen, de 5 zit in de klok. 5 over 1, laten we maar gauw inschenken.’

‘Oei, de tandpasta zit nog achter mijn kiezen’, hoor ik naast me. ‘Hier precies hetzelfde’, antwoordt mijn andere buurvrouw. De overbuurman heeft het begrepen en neemt het voortouw. Hij heft het glas en brengt voor zijn tafelgenoten een toost uit. ‘Op Zuid!’ Daar zijn we het allemaal mee eens en wát spoelt tandpasta toch heerlijk weg met een glas stuivend Sauvignon Blanc.

Dit weekend is Tafel op Zuid op het Deliplein. 2 dagen lang koken chefs van op Zuid hun specialiteiten. In het hart van het openlucht pop-up restaurant staat een keuken waar op zaterdag en zondag 4 restaurants elkaar afwisselen om voor het publiek aan de lange tafel te koken.

Aan tafel met allemaal onbekende Rotterdammers is al een leuke belevenis op zich. Zo ver als je arm reiken kan, schud je handen om je heen. En zo leer ik in een uurtje 9 nieuwe mensen kennen.

De dames van De Wijkkeuken van Zuid

Wij worden verwend door De Wijkkeuken van Zuid. Farzana, Maqsooda en Nighat laten ons kennis maken met hun heerlijke Pakistaanse keuken. Spreekstalmeester Jorrit legt uit hoe we met het voorgerechtje moeten omgaan. ‘U haalt het dakje van het krokantje af en dan moet ie in een keer naar binnen.’ Aan de kop van de tafel zitten de dochters van kokkin Farzana en Jorrit is zo slim om even te dubbelchecken of zijn instructie helemaal accuraat was. ‘Als het dakje eraf is kunt u het krokantje vullen met het groentemengsel en daarna kiezen voor een van de sausjes.’ Nuttige aanvulling.

Jorrit bij de jongste dochter van Farzana

Jorrit

De dochters van Farzana

Jorrit kondigt vast de rosé aan. ‘Er komt zo nog een wijntje en dat doen we op de campingmanier, in hetzelfde glas.’ Mijn tandpastabuurvrouw schrikt er van en giet haar restant witte wijn in een onbeheerd wijnglas. ‘Dit is toch een overloopglas?’ ‘Nou nee’, antwoordt de overbuurvrouw, ‘ik had 2 glazen. Maar dat maakt niet uit, we zijn op Zuid.’

Intussen ben ik met de 10 mensen rondom mij reuze gezellig in gesprek. Velen hebben iets met eten. Zoals de 2 dames uit Vlaardingen, Greetje en Liz. Zij zijn hobbykoks en hebben Maaltijden op Maandag opgezet. Ze serveren maaltijden voor maar €6,- in hun pop-up restaurant in de Van Ruytenburch Kas in Vlaardingen. Met als doel mensen met elkaar te verbinden. Vandaag zijn ze op het Deliplein om inspiratie op te doen.

Liz en Greetje van MOM, Maaltijden op Maandag

Hoofdgerecht

Mensen met elkaar verbinden door ze aan een tafel te zetten lukt bij Tafel op Zuid ook prima. Bij het hoofdgerecht, gecombineerd met een glas mooi vol wit, voelt iedereen het einde van de heerlijke sessie van De Wijkkeuken naderen. ‘Wat gaan jullie doen vanmiddag?’, vraagt mijn overbuurvrouw om zich heen. Wat volgt is een serie aan zondagmiddag kunsttips, die stuk voor stuk heel serieus besproken worden aan tafel. Maar onder die oprechte aandacht voor de mooiste tentoonstellingen is de heimwee voelbaar. In amper een uur doen we hier leuke contacten op, zonde om nu al op te breken. Maar ja, de koks voor de volgende sessie staan al te trappelen. Zouden we niet lekker de boel de boel laten en met elkaar gaan Natafelen op Zuid?

Meer weten over de restaurants die meededen? Kijk op Tafel op Zuid.
De wijkkeuken kookt in alle eetgewoontes en culturen die in de Afrikaanderwijk te vinden zijn. Bekijk hun website.

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

In het zonnetje is het goed natafelen op Zuid

De echtgenoot van kokkin Maqsooda. Deze mazzelaar eet vast elke avond fantastisch.

Lieselot en Henk

2 comments on “Het is goed tafelen op Zuid”

  1. Annemieke schreef:

    Het moet een erg gezellige middag geweest zijn
    Met veel lekkers en aardige mensen.
    Hartverwarmend.

  2. Remco schreef:

    Bedankt voor de mooie impressie, Peter! Het was inderdaad een bijzondere en smakelijke ervaring en zeker geschikt voor herhaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!