Rockend het nieuwe jaar in

Om exact 12 uur zet gastheer Bart ‘Auld Lang Syne’ van Jimi Hendrix op. ‘Dat doet hij al 20 jaar zo, met Oud en Nieuw’, vertelt Barts vrouw Maaike. Haar blik zegt ‘Laat die jongen maar’. Ondertussen is ze ook wel trots op zoveel doorzettingsvermogen. Een minuut geleden bracht Maaike Bart nog in verwarring. ‘De champagne moet open, het is nog maar 1 minuut tot Nieuwjaar, Bart.’ Even legde Bart zijn tablet opzij. Het nummer van Jimi Hendrix had hij nog niet paraat staan en het was bijna tijd. Twijfelend begon hij met het open maken van de eerste fles bubbels. Om hem na 10 tellen gedecideerd en nog ongeopend weer op tafel te zetten. Bart heeft zijn prioriteiten, was hij toch bijna van zijn plan afgeweken zeg.

Het bezoek telt af naar 12 uur, synchroon met de klok op televisie. Bart kijkt over zijn bril op zijn tablet, om goed te focussen op de kleine letters van Spotify. Het juichen dat volgt is het sein om op play te drukken. ‘Auld Lang Syne’ schalt uit de hoge boxen. Precies op tijd, weer gelukt.

Ronald, Han en Bart bespreken vinyl singels

Ik vier Oud & Nieuw in Rotterdam West, met een paar gezinnen. De ouders zijn veertigers en vijftigers, de kinderen allemaal jonger dan 17. Mijn dochter van 18 heeft natuurlijk haar eigen feestjes, die gaat naar Vunzige Deuntjes.
Bart en zijn maat Ronald zijn liefhebbers van oude rockmuziek. Gesprekken tussen die 2 gaan over het jaartal van een vinyl singel (‘Moet je kijken, Hey Joe op originele persing uit 1966.’) en bezoekjes aan graven van overleden rockers.
Regelmatig gaan Ronald en Bart samen naar concerten van DeWolff. Rauwe psychedelische rock. En dan nemen ze rustig hun kinderen mee. Zo is dat rockvirus ook in de genen van hun kroost gaan zitten.

Lily Roos en Kobus

Han en Bart

Als Bart halverwege de avond voor de grap een zwijmelnummer van Barbara Streisand opzet, reageert zoon Han afgemeten: ‘Helemaal niet cool’.

Het is niet dat de vaders een andere muziekkeuze van hun kinderen niet kunnen waarderen. Trots vertelt Ronald over zijn dochter Lily Roos: ‘Zij is in augustus naar Ronnie Flex geweest’. Met een zucht over zoveel onbenul corrigeert Lily: ‘Nee pap, dat was in maart.’

De jongste van de avond, Kobus, mag al 3 jaar wakker blijven met Oud & Nieuw. Om te onderstrepen dat hij dus al een soort van groot is, gaat Kobus heel stoer dansen en luchtgitaar spelen op de rockmuziek van DeWolff.

Kobus op de luchtgitaal

Als iedereen klaar is met elkaar het beste wensen is het tijd om op het dak te klimmen. Voor gastvrouw Maaike altijd een spannend moment, omdat niet overal een hek op het dak staat. Het zal je gebeuren dat je bezoek na een gezellige avond plat op de stoep belandt. ‘In het midden blijven!’, pepert ze iedereen streng in. Gelukkig is de kater Buzz (Maaike: ‘Ik heb hem genoemd naar Buzz Lightyear uit Toy Story) net op tijd weer veilig terug. Hij was op zijn dooie gemakje aan de wandel in West, dat was geen fijn idee voor Maaike, zo op Oudejaarsdag.

Buzz is weer thuis

Het 360º uitzicht op Rotterdam is schitterend. Maar al te lang blijven we niet op het dak staan. Vader Ronald heeft ook vuurwerk bij zich en niet zo’n beetje ook. In parade vertrekken we naar het Heemraadsplein voor de Ronald-show. Die show levert applaus op bij het opgebouwde publiek.

Het 2e deel van de nacht is het dansen geblazen op de muziek van DJ-Bart. Tenminste, als de muziek dansbaar is. Niet alle rockmuziek van de gastheer is even geschikt. Daar kan gastvrouw Maaike niet tegen. ‘Nu een dansnummer, Bart.’ Zoon Han wil wel helpen en suggereert: ‘The Doors misschien?’

Bart en Maaike

Lily Roos redt de DJ. Zij begrijpt precies wat dansbaar is en ook nog gepruimd wordt door de generatie van haar ouders. Dat is knap.
Later in de nacht informeer ik bij Lily of zij, net als mijn dochter, ook van hiphop houdt. Dat lijkt mij logisch voor een meisje van 14. ‘Mmm, hiphop. Lil Kleine vind ik niet leuk. Geef mij maar Metallica.’

Die rockgenen zitten nu al vastgebakken.

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Kobus en Lily wensen elkaar een goed nieuwjaar. Vast met veel rock.

Geertruida met dochter Anne. Of Anne nog goede voornemens heeft? Moeder Geertruida antwoordt razendsnel: Niet zwanger voor je 16e.’ ‘Nou mam! Waar haal je dát nou vandaan?’

Ontmoeting op het Heemraadsplein met Amber en Levy.

Ronald

Hond Jip is niet bang voor vuurwerk

3 comments on “Rockend het nieuwe jaar in”

 1. Geertruida schreef:

  Het was reuze gezellig, en Anne …… sorry!

 2. Bart schreef:

  Peter,

  Super leuk verhaal ….en prachtige fotos :-)…het nummer dat Hendrix speelt op 31 December 1969 is niet “God save the Queen” maar “Auld Lang Syne” een oud schots lied (zie Band of Gypsys “live at the fillmore east”) 😜

 3. Maaike schreef:

  Feestjes in Rotterdam West blijven the best 😉 en real rockers rock forever, nogmaals allemaal een heel goed 2018 met heel veel mooie blogs gewenst xxx bedankt Peter voor de prachtige foto’s ook namens the Buzz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!