Rondje cultuur in het Liskwartier

‘Anneke is vandaag onze huiskunstenaar.’ Dat kan je deze zondag zomaar gezegd worden in het Liskwartier. Er is vandaag in Noord een creatieve route uitgestippeld, onder de naam Blik in de Wijk. En met een beetje mazzel krijg je, als je als ondernemer meedoet, een huiskunstenaar.


Ik start op de Rodenrijselaan, bij Mijn Plantenwinkeltje en Anneke is de buurvrouw en kunstenares die een installatie – De Wunderkammer – in de winkel heeft ingericht. Het past wonderwel in het winkeltje, een schouwspel van doorkijkjes. Anneke: ‘Mijn hele huis is inmiddels vol. Als je mij m’n gang laat gaan…’ ‘… dan bouw je het hele Liskwartier vol?’, vul ik aan. Lachend antwoord Anneke: ‘Liefst wel ja.’

Volgend adres is Studio de Bakkerij, op de Bergweg. Voor Blik in de Wijk wordt er een workshop ‘Tekenen op pianomuziek’ gegeven. Componist/pianist Irene van Osch en kunstenares/docent Hella de Boo verzorgen dat met live muziek. Componist Irene legt me uit hoe dat in zijn werk gaat. ‘Eerst een keer luisteren naar de muziek. Pas dan gaan we tekenen, op hetzelfde pianostuk. Dat werkt het best, is onze ervaring.’

Of mensen dan alleen abstract gaan tekenen, vraag ik. ‘Nee hoor, ook figuratief, maar het resultaat telt niet, het gaat om het proces. En als mensen nog niet klaar zijn met hun tekening, kunnen ze thuis verder werken. Op onze site staat precies dezelfde muziek, die kunnen ze dan opzetten.’

De kinderen die meedoen hebben geen tijd nodig om los te komen en krijgen hun tekening af. Om er vervolgens door mamma een mooie hoed van te laten vouwen.

De Hofbogen zijn een icoon in Noord, elke Noorderling hoopt daar binnenkort eens over te kunnen flaneren. Vandaag zijn er een paar ondernemers in de Insulindestraat geopend, dus je kunt de bogen in elk geval van binnen bekijken.

Bij Tafel Design, op nr 112, kun je tafels bestellen op elk gewenst formaat, kleur en uitvoering. Tafel Design heeft ook een huiskunstenaar op bezoek: kledingontwerpster Katarzyna Althoff. Onder het label KatUnique presenteert zij handgemaakte stukken.

Een eindje verder in de Insulinestraat zit Baschz. En Baschz heeft een spannende workshop: 3D printen met de hand. Als ik langskom zijn twee jongens met een 3D pen (die ze maandag op school bij het kringgesprek vast een 3D pistool noemen) hun eigen figuren aan het… tsja, aan het 3D tekenen. ‘In de pen gaat hetzelfde materiaal als in een 3D printer’, vertelt Baschz.

Bezoeker Cas fabriceert een blauwe stoomboot. Hij wijst mij op het display van de 3D pen. ‘Je moet wachten tot dit op 200 staat.’ ‘200 graden!’ vult zijn overbuurjongen aan, die een paar jaar ouder is en een kubus van verschillende kleurvlakken maakt.

Ook hier muziek bij het creatieve proces. De hele middag draait deejay Human lekkere plaatjes. Wat een cool verhaal hebben deze jongens maandagochtend op school. Kunststof schieten uit een 3D pistool terwijl er old fashion vinyl gedraaid wordt.

Richting het einde van de Hofbogen is houtbewerker Jasper Kaarsemaker gehuisvest. Stap bij Jasper over de drempel en de les houtkunde start direct. Kaarsemaker is naast houtbewerker ook docent op het mbo voor hout, meubel en interieur en blijkt 24/7 bezield houtdocent.

Een Hofbogen-boog vol stukken hout die voornamelijk van lokale bomen komen. ‘Kijk dit mooie stuk beuken. In Schiebroek is ie gezaagd. Hier zit slaap in, dat geeft een prachtig effect.’ Het hout gaat helemaal voor me leven terwijl Jasper enthousiast blijft doorvertellen. Ik zie die beuk bijna staan en ben blij voor de boom dat Jasper zich over hem heeft ontfermt.
Tussen de lessen door heeft hij ook alle aandacht voor andere bezoekers en verkoopt een mooie Schiebroekse moot hout, omgevormd tot bijzettafeltje.

‘Zo, dat ruimt op’, zegt Jasper kordaat als de koop besloten is. Om mij enige tijd later toe te vertrouwen: ‘Oei, nu is er toch een kindje weg…’

Voor de Bergsingelkerk staan prachtige Dromoscopen van Charlotte van Otterloo. Kinderen verdringen elkaar voor een plaatsje op de eerste rang. ‘Zie jij een schat?’’Ja! Ik zie een schat.’ ‘Ik wil ook.’

Op een creatieve manier leren programmeren kunnen kinderen bij Kite Educatie. Stoer via een laptop een tekenrobot aansturen. En als je goed nadenkt en programmeert, doet die robot precies wat jij wilt. Is ook een leuke voor het maandagse kringgesprek op school.

Als laatste adres bezoek ik de Wasserij op de Bergweg/St Agathastraat. Geen onderdeel van Blik in de Wijk, hier vindt de Mode Marché plaats vandaag. Met een Stock Sample Sale van Nederlandse ontwerpers.

Vluchtelingen maken omarm-bandjes van gebruikte reddingsvesten, waarmee vluchtelingen veilig Europa hebben bereikt.

Mijn oog valt op de sieradenmakers. De ontwerpers die ik spreek maken allemaal gebruik van 3D printen. Dit lijkt een ware trend. Ik denk even terug aan Cas die inmiddels vast zijn vriendjes stoere verhalen vertelt over zijn 3D pistool. Zou er in kleine Cas een sieradenontwerper huizen? En dat hij dan over een jaar op 15 gewoon live sieraden schiet om de polsen van zijn klanten? Steeds unieke exemplaren natuurlijk, want geschreven in zijn handschrift…

Moet toch kunnen als de techniek voortschrijd? En het pistool al werkt bij een temperatuur van 40 graden…

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

Dario Scarpitta Design maakt ook gebruik van 3D printen, met allerlei materialen

Yvonne van Zummeren van Dyvsign. Voorloper in 3D printen van haar juwelen en sieraden.

Ook hier een deejay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!