Rondleiding in je eigen stad

Dat is nou nog eens ontspannen kennis tot je nemen, of ‘superflex’ zoals een digital native dat zou noemen. Een middagje op stap met een gids van het Gilde Rotterdam. Vrijwilliger van dienst deze zondag is Ron Henneveld. De rondleiding is op het DWL-terrein. Afkorting voor Drinkwaterleiding terrein, maar tegenwoordig wordt het steeds vaker ‘De Esch’ genoemd.

Als eerste valt me het zangerige Haagse accent van Ron op. Dat verwacht je niet bij een Rotterdamse rondleider. Hoe dat zit geeft Ron gedurende de middag in korte anekdotes prijs. Maar het begint, zoals dat hoort, allemaal heel serieus. Al snel valt de term ‘natte bakken’, bij het aanwijzen van de filterbakken voor de prachtige watertoren. Ik sta meteen op scherp bij het horen van die mooie technische begrippen.

Ron heeft een werkzaam leven in het drinkwater én het speeltuinwezen achter de rug. Begonnen bij het drinkwaterbedrijf in Den Haag, waar het drinkwater “lekker makkelijk” door de duinen gefilterd werd. Onze gids lepelt een herinnering uit zijn eerste werkzame jaren op over Wilhelmina. Wilhelmina! Een middag op stap met iemand die de overgrootmoeder van onze koning in levende lijve gezien heeft!

Het DWL gebied is prachtig en ooit lag het hier vol met grote filterbakken. Dat grid is gehandhaafd bij de stedelijke vernieuwing. Heel precies weet Ron van elk woningcomplex te vertellen uit welke tijd het komt, wat er ónder het complex ligt en hoe de appartementen er uit zien. Meestal begonnen als sociale woningbouw, maar inmiddels bijna allemaal koop.

Henneveld vertelt over de jaren zeventig. Hijzelf woonde nog in Den Haag, maar ging regelmatig naar Rotterdam op bezoek bij familie. In die tijd was het niet meer dan normaal dat je wat liters drinkwater meenam voor die arme Rotterdammers, want het water in 010 was van zeer slechte kwaliteit. Zilt en voorzien van wormpjes. Hadden wij te danken aan de zware industrie in Duitsland.

Zo is het deze zondagmiddag genieten van de mooie anekdotes en de termen die Ron gebruikt. Bijvoorbeeld als hij vertelt hoe het drinkwater nu geregeld wordt. Dat komt “redelijk gezuiverd” uit de Biesbosch, om vervolgens (Ron wijst richting de Brienenoordbrug) “bij Stedin nog een finishing touch” te krijgen. Het drinkwater zit Ron in het bloed, dat is duidelijk.

Nog eentje over de omvorming tot woongebied van het DWL-terrein: “In het binnendijkse gebied stonden zo vaak verhuiswagens, dat wij de indruk kregen dat de woningen per dág verhuurd werden.”

Ron is enorm geïnvolveerd in deze buurt, blijkt meer en meer. Hij heeft 52 jaar in Middelland gewoond, maar toen hij de mogelijkheid kreeg naar DWL te verhuizen, hoefde hij niet lang na te denken. “Dat was natuurlijk heel aantrekkelijk voor een Drinkwaterman.” Hij doet het klinken alsof het een sterrenbeeld is.

We krijgen ook bijnamen van gebouwen en plekken te horen die voor mij allemaal nieuw zijn: BiBa1 en BiBa2 (binnengebied/buitengebied), De Hockeystick, De Kamelen, De Bliksemschicht, het Jules Deelderplein. Gids Ron gniffelt: “Zelfs Herco Kruik (auteur van ‘Rotterdamse Bijnamen’) kende deze lang niet allemaal.”

Na een wandeling van twee uur mag de groep van 12 geïnteresseerden zeggen of zij nog een toegift wil. Rondje binnendijks gebied met de jongste bebouwing. Dat wil iedereen wel. En zo zien we als laatst de zelfbouw woningen, die momenteel gebouwd worden op het voormalige hockeyterrein Leonidas. Deelder heeft gelijk, die stad komt nooit af.

Gilde Rotterdam organiseert met grote regelmaat rondleidingen in alle uithoeken van de stad. Meer informatie vindt u hier.

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

2 comments on “Rondleiding in je eigen stad”

  1. Ron Henneveld schreef:

    Met veel plezier kennis genomen van je verslag over de wandeling op het DWL terrein.Mooie positieve reactie voor de wandelingen van het Gilde

  2. admin schreef:

    Ik kan de rondleiding een ieder van harte aanbevelen. Je bent een bevlogen gids én bewoner van het DWL-terrein, Ron!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!