Thematisch smikkelen in het Urban Rotterdam van 1800

Foodfestivals heb je in soorten en maten. Je kunt je elk weekend wel ergens tonnetje rond eten. Bij Ketels aan de Kade in Historisch Delfshaven leggen ze je ook uit wat tonnetje rond betekent. Dit is een historisch foodfestival en met eten is het als met wijn: ken je het verhaal achter het product dan smaakt het allemaal zoveel beter.

Zaterdagavond is het al lekker op zijn Rotterdams inkwartieren. De vrijdagmiddagborrel is stadsbreed verregend, mooi moment om dat op zaterdag in Delfshaven te halen. Het historisch besef zit bij de borrelende Rotterdammer vlak onder de oppervlakte. Als The Wannebiezz een nummer van Onze Leen Lee Towers inzetten, gaat het publiek helemaal los. Was Feyenoord niet pas… juist! De polonaise wordt subiet ingezet op het Piet Heynplein.

The Wannebiezz

Zondag start ik met een rondleiding, verzorgd door Eveline van Wanrooij van Rotterdam Discovery Tours. Langzaam maar zeker trekt zij haar gevolg de Rotterdamse geschiedenis in. Mooie anekdotes over 4 eeuwen Rotterdam. Van haringkaken tot Kapsalon. We leren wat een natte gemeente Rotterdam eigenlijk was. Nat in de zin van bier en jenever drinken. Water drinken was ronduit gevaarlijk voor de volksgezondheid, bier was veilig. Van kind af leste men de dorst met bier. Wel met maar 1% alcohol, een light versie dus. ‘De Rotterdammer houdt van een versnapering’, volgens Eveline, en ja, dat is nog steeds zo.

Met regelmaat zet Eveline haar publiek weer met beide voetjes in hedendaags Rotterdam. Dan gooit ze er een mooie vloek met uitgestorven ziekte uit. Dit hoor ik thuis ook dagelijks en doet je toch afvragen: misschien vloekt de Rotterdammer wel 4 eeuwen hetzelfde? En bestaan alleen de ziekten niet meer?

Eveline geeft ook tours in het Engels. Hoe zou ze die uitgestorven ziekten vertalen.

Het dichts bij een gevoel hoe Rotterdam er rond 1800 uit moet hebben gezien, krijg ik in de Havenstraat. Acteurs beelden hier oude ambachten uit. Als ik bij twee van hen informeer hoe druk het in die tijd geweest moest zijn op straat, worden ze helemaal enthousiast. Beide weten veel van de historie van Rotterdam en slaan aan het rekenen. Ze tellen het aantal jeneverstokerijen maal het aantal werknemers. Dan de jeneverbranderijen maal werknemers, de belastinginners, de vissers, de wasvrouwen en alles wat er verder komt kijken bij dagelijks leven anno 1800, bij elkaar op. Ze zijn het eens: ‘Dat is dan zo druk als vandaag, ongeveer’.

En dat is druk. Kun je, zeker op doordeweekse dagen, een kanon afschieten in Historisch Delfshaven, vandaag is het ramvol. Tout Rotterdam West loopt hier. Eet hier. Drinkt hier.
‘Wow’, denk ik. Ik ga dicht bij de acteurs staan, kijk door mijn oogharen de Havenstraat in en bedenk: zo zag Rotterdam er dus uit, rond 1800. Wat een urban gevoel al, in 1800. Net zo druk als nu. En net zo nat.

Door Peter Snaterse van BeeldinZicht

020 meets 010. Spontaan. Met een ter plekke aangeschafte fles bier in het midden worden de urban verschillen van beide steden besproken.

Shantykoorleden vertrouwden mij toe dat Aboutaleb het Shantyfestival gaat openen. Was nog geheim, nu niet meer.

Bestuur van de Nederlandse Federatie voor Pijprokers

Herbergier Jacobus (rechts) wijst naar zijn medespeelster: ‘Zij gebruikt haar muts zoals ze zelf wilt.’

6 comments on “Thematisch smikkelen in het Urban Rotterdam van 1800”

 1. Aat Snaterse schreef:

  Wat een stad!
  Wat een mooie mensen!

  1. admin schreef:

   Jaaaa, het is hier prachtig 🙂

 2. Adriana Vermeulen schreef:

  Wat een prachtige foto’s zeg! Een lust om naar te kijken.

  1. admin schreef:

   Dankje Adriana!

 3. carolien van Gorkum schreef:

  Ontzettend mooie fotos het ziet er allemaal vredelievend uit de mensen plezier lekker eten en gewoon happy

  1. admin schreef:

   Tnx Caroline. Het was ook een hele plezierige dag. Met maar een wijkagent die overal was, maar nergens hoefde in te grijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Don`t copy text!