Stadswandelen met superinburgeraars Jeanette en Hans
Jeanette Zoon-Monshouwer en Hans Zoon organiseren sinds een jaartje stadswandelingen. In 3 Rotterdamse wijken, Charlois, Noordereiland en Feyenoord, hebben ze een wandeling uitgezet en nemen ze geïnteresseerden mee op stap. Deze zondag staat ‘City Tour Oud-Charlois’ op het programma. De meeste stadsgidsen die ik ontmoet heb, zijn geboren in de wijk waarin ze rondleiden. Of ze wonen er al zo lang dat ze elke steen zo’n beetje kennen. Hoe zou dat bij Hans en Jeanette zijn?
‘We wonen nu tweeënhalf jaar in Rotterdam’, vertelt Hans. ‘Iets langer alweer, Hans’, vult Jeanette aan. Ik ben stomverbaasd. Hans en Jeanette hadden het dorpse leven in Heerjansdam wel zo’n beetje gezien, ze misten de reuring van een grote stad. En die grote stad, dat moest Rotterdam worden. Want in het hele leven van beiden had Rotterdam altijd een grote rol gespeeld.
Jeanette: ‘Ik ging naar de mavo in Barendrecht en daarna wilde ik naar de havo. Die was er toen nog niet, dus werd het Rotterdam. Heerlijk vond ik dat’.
Ook Hans heeft zijn middelbare school jaren in Rotterdam doorgebracht en wilde je stappen, dan ging je met je maten naar de Maasstad.
Hans: ‘Heerjansdam is mooi en rustig hoor. Maar je loopt een keer naar rechts voor een wandeling, het volgend weekend naar links en ja, dan heb je de omgeving wel zo’n beetje gehad. We wonen nu op het 3 landenpunt, zo noem ik het altijd. Op de kruising van de Kop van Zuid, de Afrikaanderwijk en Feijenoord.’
Of ze niet vreselijk moesten wennen, als 50 plussers verhuizen van het dorpse Heerjansdam naar downtown Rotterdam-Zuid? ‘Nee helemaal niet’, antwoordt Hans, ‘na 1 dag was ik al gewend aan het stadse leven hier.’ ‘Bij mij duurde het iets langer, antwoordt Jeanette nadenkend, ‘ik moest leren hoe ik me moest bewegen in een grote stad. Maar na 3 weken vond ik het heerlijk hier.’
‘En in die tweeënhalfjaar hebben we al heel wat nieuwe vrienden gemaakt’, vertelt Hans verder. ‘We gaan overal naartoe, en ook via social media heb ik een enorm Rotterdams netwerk opgebouwd’, vult zijn vrouw aan.
Wat een heerlijke gedachte om met Hans en Jeanette een stadswandeling te maken. Ze kijken met frisse blik naar het stadse leven, hebben zich natuurlijk ingelezen in de oude stenen, maar zijn vooral geïnteresseerd in de bewoners.
Het is lekker rondbanjeren met de nieuwsgierigheid van een toerist in een vreemde stad. Hier en daar geeft Hans uitleg over het verleden. Van de grootgrondbezitters uit de 14e eeuw, tot het bombardement van de Waalhaven waardoor plannen voor een groot vliegveld daar in duigen vielen. ‘Kun je je voorstellen hoe het er hier had uitgezien als we een soort Schiphol hadden, in plaats van de Waalhaven?’, overpeinst Hans als we op de Doklaan staan.
De uitleg over de hoge dichtheid garagebedrijven in Charlois is ook mooi. Van oudsher waren er veel karrenmakers en smederijen in Charlois. Dat zijn de huidige garagebedrijven en het aantal is nog steeds bovengemiddeld.
Dan passeren we op de Kaatsbaan een historisch pandje, en zien een poster waarop staat ‘Stichting Historisch Charlois’. Dat zorgt even voor consternatie bij Jeanette en Hans. ‘Zijn ze nu verhuisd?’, vraagt Jeanette. Hans morrelt aan de deur, maar die is op slot.
We vervolgen de tour, met een rondje Charloisse Kerksingel, inclusief het meest schattige doodlopende straatje van Rotterdam, een mooi en triest verhaal bij het trapje van Rieneke Grobben, nieuwsgierigmakende ateliers en dan richting eindpunt, de Wolphaertsbocht. In voorheen de Charloische Apotheek hebben Jeanette en Hans Zoon de afsluiting gepland.
‘Zie je wel, ze zijn inderdaad verhuisd’, zeg Jeanette. Stichting Historisch Charlois was hier gevestigd. Of beter, dat is ze nog, maar zit midden in de verhuizing. Hier hoeft Hans niet aan de deur te morrelen, want die staat gewoon open. En de gids gaat meteen informeren. ‘Dat dacht ik al, het pand werd te duur.’ De afsluiter lijkt in het water te vallen, maar nee hoor. Met de nieuwsgierigheid van nieuwe stadsbewoners willen Jeanette en Hans nog wel even terug naar de Kaatsbaan. En daar zit oud Charlois in levende lijve, met trotse vrijwilliger Tijmen van Veen als oudste vrijwilliger van dienst. Als ik vraag naar de bouwjaren van de panden van de Stichting heeft Tijmen een goed geheugensteuntje. ‘Ik ben van ’23. En dan is de Charloisse Apotheek, ons vorige pand, ook van ’23.’
Meneer Van Veen is van 1923, je mag Tijmen zeggen, hij geeft eerlijk toe dat hij genoeg sjans heeft en altijd onder de 80 geschat wordt.
‘Heerlijk toch dit’, zegt Hans op de terugweg. ‘Mensen maken de stad’. En dat doen ze zelf ondertussen ook, deze 2 supersnelle inburgeraars.
Ook eens meelopen? Kijk op de Facebookpagina van Jeanette en Hans Zoon: Brightfuture4u
Door Peter Snaterse van BeeldinZicht
Leuke bericht, ik zou graag zelf eens een wandeling mee maken over Charlois, mijn man is geboren in de zuidhoek en ik in de westduelstraat, beiden gedoopt in de kerk aan de Kerksingel, maar wonen al veel jaren in Landgraaf zuidlimburg, dus als we het over Charlois hebben is dat pure nostalgie voor ons. succes verder